Το Δερβένι - Αλισάχνη Πολυτελή Διαμερίσματα στη Κόρινθο, Δερβένι

Το Δερβένι

Το Δερβένι, κατάλληλο για οικογενειακές διακοπές, χωρίς να του λείπει όμως η νυχτερινή διασκέδαση και ιδιαίτερα φιλόξενο σε όσους αγαπούν τις αποδράσεις στη φύση, αποτελεί ιδανικό προορισμό για όσους θέλουν να αποδράσουν από την πόλη, σε απόσταση μόλις 140χλμ. από την Αθήνα.

Η καταπράσινη παραλιακή κωμόπολη, έδρα του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης, είναι χτισμένη σε ένα στενό κομμάτι ξηράς ανάμεσα σε βουνό και θάλασσα από το οποίο πήρε το όνομά του (το τουρκικό “derven” σημαίνει στενό πέρασμα) και είναι κομβικό σημείο και αφετηρία μετάβασης στην ορεινή περιοχή Κορινθίας και Αχαΐας. Αποτελεί σχετικά νέα κωμόπολη, που δημιουργήθηκε από κατοίκους της γειτονικής Ζάχολης επί το πλείστον, γύρω στο 1860. Γνώρισε τη μεγαλύτερη ακμή του την περίοδο 1925 έως το 1940, στο εμπόριο, τις τέχνες και τις επιστήμες. Κυρίως την περίοδο του Μεσοπολέμου εξυπηρετούσε τη μεταφόρτωση και προώθηση στο εξωτερικό των εμπορευμάτων μέσω του τρένου (ΣΠΑΠ) και των καϊκιών προς Ιτέα.

Τα περισσότερα σπίτια είναι διατεταγμένα εκατέρωθεν της παλαιάς Εθνικής Οδού Κορίνθου - Πατρών, αγγίζοντας από τη μία πλευρά τους καταπράσινους λόφους και από την άλλη τα πεντακάθαρα γαλανά νερά του Κορινθιακού. Ο επισκέπτης εύκολα διακρίνει τα πολλά διώροφα παραδοσιακά οικήματα, με κύριο υλικό την πέτρα, το ξύλο και το κεραμίδι.

Στο Δερβένι θα βρει κανείς όλες τις αναγκαίες υπηρεσίες και καταστήματα που μπορεί να χρειαστεί, όπως Αγροτικό Ιατρείο, ΕΛΤΑ, τράπεζα Πειραιώς και ΑΤΜ Εθνικής Τράπεζας. Αξιόλογα σύγχρονα κτίσματα είναι: το Δημοτικό Μέγαρο, ο ναός του Αγ. Ιωάννη και το παρακείμενο πνευματικό του κέντρο, το Πανταζοπούλειο πολιτιστικό κέντρο, η μεγάλη πλατεία, το Ειρηνοδικείο (δεν χρησιμοποιείται πλέον λόγω συγχώνευσης με το Ειρηνοδικείο Ξυλοκάστρου) το Τουριστικό Περίπτερο, η μικρότερη πλατεία Κωνσταντίνου Αδαμόπουλου και τέλος η θαυμάσια μαρίνα, στα Μαύρα Λιθάρια, δίπλα στο αρχαίο Λιμάνι.