Μέρη να Επισκεφτείτε - Αλισάχνη Πολυτελή Διαμερίσματα στη Κόρινθο, Δερβένι

Μέρη να Επισκεφτείτε

Σε απόσταση 40-45 λεπτών με το αυτοκίνητο υπάρχουν πολλές επιλογές για όλους τους ταξιδιώτες. Κλείστε τώρα ένα tour!

 

  • ΖΑΧΟΛΗ

Σε απόσταση μόλις λίγων χιλιομέτρων από το Δερβένι βρίσκεται η καταπράσινη Ζάχολη, στα 750 μ. υψόμετρο. Στην είσοδο του χωριού θα κάνουμε μία στάση για να επισκεφθούμε τη μοναδική βασιλική του Αγ. Γεωργίου με τους 17 τρούλους, ένα ναό του 1811, ο οποίος πρόσφατα συντηρήθηκε. Το χωριό επίσης έχει το προνόμιο να δροσίζεται από το ρέμα των μύλων. Είναι ένας ιδανικός χώρος για περίπατο δίπλα στους καταρράκτες πάνω από ξύλινα γεφυράκια. Υπάρχουν και ξύλινα τραπέζια για πικ νικ και φυσικά άφθονη δροσιά (π.χ. την ώρα που στις παραλίες του Κορινθιακού έχει 38° C εδώ πάνω έχει 29° C).

  • ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΙΓΕΙΡΑΣ

Σε απόσταση μόλις 5χλμ. από το Δερβένι βρίσκεται η Αιγείρα. Ανατολικά της σημερινής κοινότητας Αιγείρας, πάνω στο λόφο ''Παλιόκαστρο'' που έχει υψόμετρο 650 μ. βρισκόταν η Αρχαία Αιγείρα. Το αρχαίο θέατρο είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Αρχαίας Αιγείρας, κτίστηκε σε επικλινές βραχώδες ύψωμα της πόλης με θέα ανατολικά τον Κορινθιακό κόλπο στο Α μισό του 3ου αι πΧ. Βρίσκεται σε υψόμετρο 350μ. από την επιφάνεια της θάλασσας και βόρεια της Ακρόπολης. Η συνολική χωρητικότητά του ανέρχεται σε 3.000 θεατές. Φέτος λειτούργησε για πρώτη φορά και πραγματοποιήθηκαν ξεναγήσεις και παραστάσεις στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών.

  • ΛΙΜΝΗ ΤΣΙΒΛΟΥ

Είναι ίσως από τις πιο βαθιές αναπνοές που παίρνει το τοπίο στην ορεινή Αχαΐα, η αλπική λίμνη του Τσιβλού που με την αναπάντεχη παρουσία της συναγωνίζεται και σχεδόν ξεπερνά σε ομορφιά το περίφημο ελατοδάσος της Ζαρούχλας. Η Τσιβλού βρίσκεται σε υψόμετρο 800 μέτρων και είναι από τις ελάχιστες που υπάρχουν στην ορεινή Πελοπόννησο. Αιτία για όλη αυτή την ομορφιά ήταν ένα «λάθος» της φύσης, μια κατολίσθηση που έγινε το 1912 όταν φράχτηκε ο αρχαίος ποταμός Κράθις, που ρέει ακόμα και σήμερα δίπλα της.

  • ΣΤΥΜΦΑΛΙΑ

Η λίμνη Στυμφαλία βρίσκεται στα 600 μ. υψόμετρο. Είναι μονίμως πνιγμένη σε εκατομμύρια καλαμιές. Κατά τη μυθολογία στη Στυμφαλία λίμνη ζούσαν κάτι άγρια σαρκοβόρα και ανθρωποφάγα πουλιά, οι Στυμφαλίδες Όρνιθες, την εξόντωση των οποίων ανέλαβε ο Ηρακλής. Σήμερα φυσικά δεν πρόκειται να συναντηθούμε με αυτά τα αγρίμια, υπάρχει όμως μεγάλη πιθανότητα (αν είναι Μάρτιος ή αρχές Απριλίου) να πετύχουμε ανάμεσα στα καλάμια σμήνη από πάπιες, οι οποίες καθώς μεταναστεύουν προς τα βόρεια κάνουν και δω μια στάση. Επίσης, θα προσέξουμε ανάμεσα στις λάσπες και τις καλαμιές διάφορα εγκαταλελειμμένα ερείπια, τα οποία ανήκουν στην Αρχαία Στύμφαλο. Λίγα μέτρα πιο κάτω, δίπλα στην άσφαλτο θα δούμε και τα ερείπια της Μονής Ζαρακά, ένα γοτθικό μοναστήρι με πλούσια ιστορία, που ιδρύθηκε το 13ο αι. από Κιστερκιανούς μοναχούς. Εδώ βρίσκεται και το ολοκαίνουργιο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας. Δημιουργήθηκε από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς και παρουσιάζει την αλληλεξάρτηση ανθρώπου και φύσης καθώς και την αρμονική συνύπαρξή τους στη Στυμφαλία. Βασικοί του στόχοι είναι η οικολογική ευαισθητοποίηση του κοινού και η διάσωση της γνώσης για την παραδοσιακή τεχνολογία της περιοχής.

  • ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΩΤΙΣΣΑ

Η εκκλησία της Παναγίας των Καταφυγίων βρίσκεται περίπου 10 χλμ. νοτίως του Δερβενίου. Φθάνοντας στην περιοχή αντικρίζουμε την είσοδο της εκκλησίας που μας οδηγεί στο Ναό με τις υπόλοιπες ενδιαφέρουσες επεκτάσεις του. Την προσωνυμία της η εκκλησία έχει αποκτήσει από τα Καταφύγια, την περιοχή που οικοδομήθηκε. Στην περιοχή "καταφύγια" και μέσα σε δυσπρόσιτες σπηλιές και σε απόκρημνα βράχια, είχαν καταφύγει οι Ζαχολίτες στην περίοδο της Τουρκοκρατίας, για να κρυφτούν και να αποφύγουν τους διωγμούς των κατακτητών. Η θέα από την εκκλησία είναι πραγματικά μοναδική.

  • ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΩΝ ΛΙΜΝΩΝ

Το «Σπήλαιο των Λιμνών» απέχει περίπου 17 χλμ. από την πόλη των Καλαβρύτων. Το Σπήλαιο είναι ένα σπάνιο δημιούργημα της φύσης. Εκτός από τους λαβυρινθώδεις διαδρόμους, τις μυστηριώδεις στοές και τους παράξενους σταλακτιτικούς σχηματισμούς, το «Σπήλαιο Λιμνών» έχει κάτι το αποκλειστικά δικό του, που δεν υπάρχει σε άλλα γνωστά σπήλαια. Είναι οι αλλεπάλληλες κλιμακωτές και μάλιστα σε τρεις ορόφους λίμνες του, που το καθιστούν μοναδικό στο είδος του στον κόσμο. Πρόκειται για παλιά κοίτη υπόγειου ποταμού με εξερευνημένο μήκος 1.980 μέτρων. Το χειμώνα που λιώνουν τα χιόνια το Σπήλαιο μετατρέπεται σε υπόγειο ποταμό με φυσικούς καταρράκτες. Κατά τους θερινούς μήνες ένα τμήμα του ξηραίνεται και αποκαλύπτονται πρωτότυπες δαντελωτές λιθωματικές λεκάνες και φράγματα ύψους μέχρι 4 μέτρα. Το υπόλοιπο Σπήλαιο διατηρεί μόνιμα νερά σε δεκατρείς λίμνες. Το αξιοποιημένο μήκος του Σπηλαίου, το οποίο προσφέρεται και για επίσκεψη, ανέρχεται σε 500 μέτρα. Ο επισκέπτης μπαίνει στο Σπήλαιο από τεχνητή σήραγγα που καταλήγει κατευθείαν στο δεύτερο όροφο. Οι διαστάσεις του τμήματος αυτού προκαλούν δέος, έκσταση, θαυμασμό. Η διάβαση των λιμνών γίνεται από υπερυψωμένες τεχνητές γέφυρες. Στον κάτω όροφο του Σπηλαίου βρέθηκαν απολιθωμένα οστά ανθρώπου και διάφορων ζώων μεταξύ των οποίων και ιπποπόταμου.

  • ΑΚΡΟΚΟΡΙΝΘΟΣ

Σε απόσταση περίπου 40 λεπτών από το Δερβένι και μόνο λίγα χλμ. από τη σημερινή Κόρινθο, βρίσκουμε την Αρχαία Κόρινθο και τον αρχαιολογικό χώρο της, μοναδικό και αντιπροσωπευτικό της ιστορίας της. Η πρώτη εγκατάσταση ανθρώπων στην περιοχή γίνεται τη νεολιθική εποχή, στους ανατολικούς πρόποδες του Ακροκορίνθου. Η θέση εξασφαλίζει πλήρη έλεγχο της χερσαίας επικοινωνίας μεταξύ Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδας, διέθετε πόσιμο νερό και στα «πόδια της» εκτεινόταν εύφορη πεδιάδα. Εξαιρετική επιλογή τοποθεσίας, απόδειξη, στο πέρασμα του χρόνου μέχρι και τα μεσαιωνικά χρόνια, ο οικισμός δεν άλλαξε ουσιαστικά τοποθεσία. Σήμερα αποτελεί τουριστικό πόλο έλξης καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

  • ΝΕΜΕΑ

Η Νεμέα, που παλαιότερα ονομαζόταν Άγιος Γεώργιος από την ομώνυμη βυζαντινή εκκλησία, είναι χτισμένη πάνω σε λόφο για αυτό είναι μια ημιορεινή πόλη. Είναι περίφημη για την παραγωγή κρασιού με πολλές ποικιλίες, που είναι μοναδικές σε όλον τον κόσμο. Στην Νεμέα γίνεται κάθε χρόνο στα τέλη Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου η γιορτή του κρασιού. Κρατάει 3 μέρες και πάνω στα πεζοδρόμια στήνονται τραπέζια και κόσμος επισκέπτεται το μικρό μουσείο, όπου εκτίθεται λεύκωμα με παλιές φωτογραφίες. Επίσης το Δεκαπενταύγουστο γίνονται εκδηλώσεις προς τιμήν της Παναγίας. Κοντά στη σημερινή κωμόπολη της Νεμέας βρίσκεται και η αρχαία Νεμέα όπου μπορεί κανείς να επισκεφτεί τον αρχαιολογικό χώρο.